Kategorier
Psykoterapi

For at kunne sige ja, skal du kunne sige nej

Det giver måske ikke lige umiddelbart mening – for at kunne sige ja, skal du kunne sige nej – hvordan hænger det sammen? At sige ja og nej. Hvordan hænger det at sige ja sammen med det at kunne sige nej? Vi kan vel altid sige ja. Og hvis vi vil sige ja, skal vi vel ikke sige nej?

Retten til nej´et og ja´et

Det er lidt kryptisk, men det hænger rigtig godt sammen. En mulighed for at sige ja hænger sammen med retten til at sige nej. Ikke sådan forstået at vi siger begge ting på samme tid. Det skal forstås sådan, at begge muligheder, altså både det at sige ja eller nej, skal være tilstede, som reelle handlinger vi kan foretage os.

Vi skal have en oplevelse af, at vi har lige meget ret til at sige ja som til at sige nej. Og omvendt, lige så meget ret til at sige nej som til at sige ja. Hvis vi ikke har en oplevelse af at have lige meget ret til begge dele, bliver det vi vælger – sandsynligvis ja´et – ikke et reelt (til)valg, men en tvangshandling. Måske noget vi gør for at leve op til andres forventninger og måske af frygt for hvad et nej vil betyde.

Ikke at overveje muligheden for at sige nej kan føre til tomhed

Mange af os skal øve os i at sige nej. Vi har måske en frygt for, hvad et nej kan betyde af afbrudt nærhed og kontakt til mennesker, der står os nær. Vi siger derfor ikke nej´et, men siger ja i stedet for. Det sker hver gang, vi gør noget, som vi egentlig ikke har lyst til, men gør alligevel.

Det kan også ske, når vi gør noget og siger ja til noget, uden egentlig at overveje om vi har mulighed for eller lyst til at sige nej. Så bliver det, at vi siger ja, til en automatisk og ureflekteret handling. Hvis vi har mange af dens slags handlinger i vores liv, kan det mærkes som en tomhed inden i. At vi ikke rigtig kan mærke, hvad vi har lyst til. Eller at vi føler, at livet kører lidt forbi os.

Vejen frem mod at opleve ret til at sige ja og nej

Vejen frem mod at få en oplevelse af at have lige meget ret til at sige ja og nej kan i første omgang handle om at blive i stand til at mærke ens egne behov og lyster. At stille sig selv spørgsmålet har jeg lyst til at være med til den fødselsdag. Eller har jeg lyst til at være i det her parforhold. Det andet, som det kan handle om, er modet og styrken til at sætte grænser for sig selv. Og holde dem ved også at kunne sige nej, når din grænse er nået.